Kunst i IC3 togene

Familien Puukka-Sørensen

Kunst i IC3 togene 

Togsæt 55 Kirsten Piil ved Gudenåen, Randers den 3. maj 2017

De fleste IC3 er blevet udsmykket af diverse kunstnere. Jeg har forgæves prøvet at se om der er en offentlig tilgængelig oversigt over de udsmykninger, der er i IC3 togsættene. Derfor er jeg selv begyndt med at fotodokumentere kunstværkerne IC3 togsættene. Desværre er mange af kunstværkerne efterhånden blevet hærget af mange års brug. Ved renovering efter ulykker bliver kunstværkerne heller ikke fornyet. I togsæt 92 - Claus Deleuran er alle kunstværkerne fjernet efter en brand i 2016. Jeg har ligeledes set, at kunsten i togsæt 09 - Torsten ligeledes er væk. Jeg nåede dog at tage fotos af de oprindelige billeder.


Jeg har nu taget billeder af kunstværkerne i 95 togsæt. Jeg er hermed kommet igennem alle IC3, der er i daglig drift. Det eneste togsæt jeg mangler er togsæt 5056, der bliver brugt til test af det nye signalprogram. En særlig tak til Karsten Hindsberger og Rasmus Lund-Hansen, der har givet oplysninger om, hvornår de enkelte togsæt har kørt, så jeg ikke forgæves har stået på perronerne og ventet på, at et af manglende togsæt skulle dukke op.


Siden starten af dette site i 2014 har jeg ændret på undersidernes design. Jeg satser på at komme igennem de resterende sider inden for overskuelig tid. Der er også nogle af billederne, der trænger til at blive opgraderet, men så har jeg lidt travlt. DSB er begyndt at fjerne kunsten i togsættene. Det første togsæt 5038, har fået nyt design. Den 10. juli 2018 har DSB offentliggjort deres nye design, hvor al kunst bliver fjernet i forbindelse med indvendig renovering af IC3 togene. Det var i sidste øjeblik jeg begyndte mit arbejde. Og desværre en anelse for sent.


Hvis du klikker på togsættets nummer kommer du til en side med de enkelte togs udsmykninger.  Jeg har skrevet teksten om de enkelte togsæt samt øvrige data om togsættene. Hvis du på denne side klikker på navn eller kunstner bliver du som hovedregel henvist til Wikipedia.


IC3 togsættene består af MFA 5001-5096 - FF 5401-5496 - MFB 5201-5296. De har stået for landsdelstrafikken for DSB siden 1990.


Kilder til siderne er dels DSB, Jernbanen.dk og egne observationer.


Banebøger har i 2016 udgivet IC3 - Det sidste danske togdesign i bogen er gengivet enkelte af mine billeder.


Opdateret den 19. oktober 2018